Nederlanders eten we gemiddeld 1 kg zout teveel! Gemiddeld ligt de consumptie van zout op 10 gram voor mannen en 8 gram voor vrouwen. In andere Europese landen is dezelfde trend te zien.

De WHO adviseert een maximale zoutinname van 2 gram per dag. Meer heeft ons lichaam ook niet nodig. Zout regelt in ons lichaam de vochtbalans, bloeddruk en zenuwprikkelgeleiding. Een overconsumptie aan zout zorgt voor aandoening aan hart- en vaten en nieren.

Zout beperken is kosteneffectief

Als iedereen in Nederland dagelijks 1 gram zout minder eet dan vermindert het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten met 150 tot 350 per jaar en het aantal doden ten gevolge van een beroerte met 200 tot 400 per jaar. Als iedereen dagelijks 3 gram minder zout eet dan sterven per jaar zo’n 2.500 mensen minder aan hart- en vaatziekten en voorkomt dat bijna 15.000 chronische nierschadegevallen per jaar. Door de zoutconsumptie te beperken zal dit zeer kosteneffectief zijn.

Zout in voedingsmiddelen

Zout wordt aan producten toegevoegd als conserveermiddel of als smaakmaker. Tegenwoordig is het verplicht om de hoeveelheid zout op het etiket te vermelden. Een product is erg zout als er meer dan 1 ½ gram zout per 100 gram bevat. Een product is niet zout als er minder dan 0,3 gram zout per 100 gram bevat.

Harde feiten

10% van al het zout dat je per dag binnenkrijgt komt uit onbewerkte producten, 15% voegen we tijdens het koken toe aan ons eten en maar liefst 75% komt van bewerkte producten. Het grootste deel van onze zoutinname is dus verborgen. Bekijk welke producten veel zout bevatten.

 

Tips

  • Voeg geleidelijk minder zout toe aan je eten. Zo wen je aan een minder zoute smaak.
  • Maak je eten op smaak met verse of gedroogde kruiden. Vraag de kruidenwijzer aan
  • Eet minder zoute producten, zoals chips, snacks, kaas, vleeswaren. Vraag de folder ongezouten waarheid aan.
  • Eet zoveel mogelijk verse producten en minder kant-en-klaar producten (zoals maaltijden, sauzen)
  • Kijk voor recepten op zoutbeperkt.nl

Heb je vragen of wil je weten of je teveel zout binnenkrijgt? Neem dan contact met mij op.

Bronnen

Limited salt consumption reduces the incidence of chronic kidney disease: a modeling study, Marieke AH Hendriksen, et al Journal of Public Health 9 January 2018 https://academic.oup.com/jpubhealth/advance-article-abstract/doi/10.1093/pubmed/fdx178/4793393?redirectedFrom=fulltext

Cost effectiveness of a goverment supported policy strategy to decrease sodium intake: gloval analysis across 183 nations, Michae Webb, et al, BMJ 10 January 2017 https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6699