Water bij de wijn doen is een bekende uitdrukking, maar water in vlees en vis?

Uit onderzoek door de Volkskrant bleek dat Nederlandse producenten zich niet houden aan de Europese etiketteringswetgeving (geldig vanaf 2014). Het toevoegen van water aan vlees en visproducten is niet verboden, maar dat moet wel op het etiket staan. Dat laatste was dus niet het geval.

Vanaf 10 juli 2018 zijn de fabrikanten verplicht om “toegevoegd water” op hun etiket te zetten voor alle producten waarvan minstens 5% van het gewicht uit toegevoegd water bestaat.

 

Waarom wordt water toegevoegd

Volgens fabrikanten verbetert toegevoegd water de smaak en voorkomt uitdroging. Mooi verwoord, maar is het niet gewoon om het product te verzwaren en misleiden ze daarmee de consument?

Een Belgische consumentenorganisatie merkte op dat gekookte ham niets eens meer ham zou mogen heten, omdat er zoveel water in zat.

Uit een onderzoek naar water in Pangiusfilet kwam naar voren dat er exemplaren waren getest die voor 45% uit water bestond. Het is dus niet zo gek dat je amper vlees of vis overhoudt na bereiding.

Kortom: kijk goed op de verpakking. Staat water bij de eerste ingrediënten genoemd, dan weet je dat er veel water in het product zit.