Gedurende de feestdagen gieten we aardig wat alcoholische drank naar binnen. Wijn, bier, champagne. Lekker? Ja! Is het goed voor je? Nie techt. Wat doet alcohol in je lichaam.

Loze calorieen

Een gram alcohol levert 7 calorieën (ter vergelijking: 1gram vet levert 9 calorieën en 1 gram koolhydraten en eiwit 4 calorieën). Ineen drank zitten behalve alcohol ook suikers. 1 glas bier levert 100 calorieën en 2 suikerklontjes. Een mixdrank rum/cola levert 145 calorieën en 5 klontjessuiker, terwijl passoa/jus d’orange 152 calorieën en 7 suikerklontjes levert.En bij 1 glas zal het bij de meeste mensen niet blijven. Dus je krijgt uit de drank alleen al veel extra calorieën binnen, maar geen nuttige voedingsstoffen.

Honger

Onder invloed van alcohol is de kans op overeten groot.Dit komt niet alleen doordat er een overvloed is aan eten, maar ook omdat je remmingen vallen weg. Het grootste probleem is dat  alcohol je hongersignalen in stand houdt. Dit blijkt uit Brits onderzoek. Normaal gesproken krijgen je hersenen een signaal om de honger te stoppen als je voldoende calorieën hebt gegeten. Maar alcohol blijkt dit niet te doen. OP deze manier krijg je nog eens extra calorieën binnen.

Een ander nadeel van alcohol is dat deze extra calorieën die je via het eten binnenkrijgt niet verbrand. Alcohol is giftig voor het lichaam. Je lichaam wil dit goedje zo snel mogelijk uit het lichaam verwijderen. Dit proces krijgt voorrang boven de vertering van je eten. Dit eten wordt dus voor het grootste gedeelte niet verbrand, maar direct opgeslagen in de vorm van lichaamsvet.

Kater

Alcohol remt ook de aanmaak van een hormoon dat je vochthuishouding regelt, het antidiuretisch hormoon. Het gevolg is de urineproductie toeneemt. Hierdoor droogt het lichaam uit. De vochthuishouding raakt helemaal in de war. Hierdoor ontstaat er hoofdpijn, droge mond, nadorst en lusteloosheid.

Wil je het nieuwe jaar inluiden zonder kater en zonder gewichtstoename? Beperk dan je alcohol gebruik. Wissel alcohol, alcoholvrije drank en water met elkaar af.

Heb je goede voornemens begin dan deze maand nog. Schrijf je in voor een  programma dat bij je past en start het nieuwe jaar goed.