Om goed te functioneren heeft het lichaam behoefte aan vitamines en mineralen. Omdat de voeding niet altijd aan de behoefte kan voldoen is een multivitamine een goede aanvulling. In dit blog ga ik in hoe je het kaf van het koren kan scheiden in de jungle van multivitamines.

Multivitamines kun je tegenwoordig overal kopen. Waar moet je op letten als je voor het schap staat bij de drogist. Het begint en eindigt bij het lezen van de ingrediënten. De ingrediënten staan in afnemende volgorde. Dus hoe hoger de vitamines en minerale genoemd staan hoe meer er in zit.

Kijk ook of er geen overbodige stoffen in de multivitamine zitten zoals gluten, gist, melkbestanddelen (lactose), dierlijke producten, conserveringsmiddelen, synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen, zoetstoffen (suiker, fructose, sorbitol, mannitol, sacharine, xylitol, cyclamaat, aspartaam) en kruiden (hypo-allergeen).  Deze stoffen nemen de plek in van vitamines en mineralen. De hoeveelheid is kleiner dan als er weinig overbodige stoffen in zitten.

Multivitamines met de tekst Time Release (TR) is onzin! Voedingsstoffen worden in de dunne darm opgenomen. Binnen 2 uur bevindt zich alles in de dikke darm. In de dikke darm wordt er, behalve water, niets meer opgenomen. Het is ook niet wetenschappelijk bewezen dat de time released variant beter is dan de gewone tabletten.

Op de meeste potjes staat dat er vitamine A, B1, B2, B6, ijzer, magnesium, enz.  in zitten. Maar dit zegt niet zoveel. Je hebt meer aan de volledige naam. De meeste stoffen horen verbonden te zijn met een “transportbootje” om optimaal opgenomen te worden, bv ijzerfumaraat. Als de verbinding of volledige naam van de verschillende stoffen nergens te vinden is, laat het potje dan maar in de winkel staan.

 

Goed versus slecht opneembaar

Als de verbinding of de volledige naam van de verschillende stoffen vermeld staat, kijk dan of het een goed of slecht opneembare verbinding is. Goed zijn merken die organische verbindingen gebruiken die het lichaam goed kan opnemen.

Slecht zijn merken die anorganische verbindingen gebruiken. Deze verbindingen worden niet of moeilijk door het lichaam opgenomen. De reden dat de fabrikant deze stoffen op grote schaal gebruiken is dat deze goedkoper zijn. Hoe meer van deze stoffen in een voedingssupplement zitten, hoe slechter ze zijn.

Goed Slecht
aspartaten

orotaten

picolinaten

citraten

(albion) aminozuurchelaten

aminozuurgebonden stoffen

lactaat

gluconaten

ascorbaten

bisglycinaat

oxiden

hydroxiden

sulfaten

selenaten

carbonaten

selenieten

chloriden

fosfaten

 

Het prijsverschil van de verschillende merken ligt met name aan de opneembaarheid en de hoeveelheid vitamines en mineralen in een tablet. Let er ook op hoeveel tabletten je per dag moet nemen. Een goedkope multivitamine waarvan je er 3 per dag moet slikken kan uiteindelijk ook duur worden in vergelijking met een potje waarvan je maar 1 tablet per dag hoeft te gebruiken.