Als je goede voornemen is om minder calorieën te eten, dan kan het zijn dat je opziet tegen de feestdagen. Tijdens de feestdagen zijn de gerechten vaak calorierijker dan je gewend bent. Om bepaalde gerechten om deze reden niet te bereiden is niet nodig. Je kunt recepten gemakkelijk veranderen naar minder calorierijke varianten. Hier volgen enkele voorbeelden:

 • In een klassieke roux (een saus of basis van boter, bloem en vloeistof) worden in gelijke hoeveelheden margarine en bloemgebruikt; een moderne roux kan bestaan uit margarine : bloem = 1 : 1½ (bijvoorbeeld 50 gram margarine, 75 gram bloem)
 • In plaats van met een roux kan de saus ook zonder margarine worden gemaakt. De vloeistof wordt dan achteraf pas gebonden met een papje van bijvoorbeeld bloem, maïzena of aardappelmeel.
 • In gegratineerde gerechten kan volvette kaas vervangen worden door minder vette kaas. Het is ook mogelijk het korstje van een mengsel van kaas en paneermeel of broodkruim te maken. Als de kaas voor een salade of ovenschotel in plaats van dobbelsteentjes in heel kleine blokjes wordt gesneden of geraspt, kan de hoeveelheid tot eenderde verminderd worden.
 • Taarten en brood worden voor of na het bakken vaak met ei bestreken zodat ze een glanzende korst krijgen. Met (koffie)melk of water wordt hetzelfde effect bereikt.
 • (Uitgebakken) ontbijtspek en katenspek kunnen worden vervangen door rookvlees, magere ham, rauwe ham, pekelvlees. Door kleinere hoeveelheden te gebruiken en die in kleinere stukjes te snijden blijft de smaak behouden.
 • De bodems van hartige taarten bestaan meestal uit vette deegsoorten zoals bladerdeeg of croissantdeeg. Brooddeeg, pizzadeeg, kwarkdeeg vormen een veel minder vette bodem voor een hartige taart.
 • In sauzen met als basis slagroom kan deze vervangen worden door garderoom en halfvolle melk (½ melk + ½ garderoom) of koffieroom. (Vetgehalte roomsoorten: slagroom 40%, koffieroom 20%, halfroom10%)
 • In koude sauzen wordt vaak mayonaise (80% vet)of crème fraîche (35% vet) verwerkt. Deze producten zijn meestal te vervangen door producten met minder vet. Goede vervangers van mayonaise zijn slasaus(25-50% vet), fritessaus (25-36% vet), yogonaise (26% vet). Goede vervangers van crème fraîche zijn demi-crème fraîche (15% vet), magere (Bulgaarse)yoghurt, magere kwark, light roomkaas aangelengd met halfvolle melk, bouillon of vruchtensap.
 • Aardappelen krijgen in olie of margarine gebakken een goudbruin korstje, maar ook door ze in de oven te roosteren.Advies: in stukjes gesneden rauwe aardappel zijn bij 200°C in een uur gebakken.
 • Gepofte aardappelen worden vaak gevuld met zure room. Vervang de zure room voor magere kwark vermengd met fijngesneden bieslook, peper en zout.
 • Groenten die, voordat ze worden verwerkt, in de olie gebakken worden zoals bijvoorbeeld aubergine voor moussaka, zijn vaak goed te roosteren onder de grill. Advies: rooster heel licht invetten met olie en plakken groenten naast elkaar erop leggen
 • Ga je uit eten? Bekijk vooraf het menu op internet. Is dit niet mogelijk? Besluit dan hoeveel gangen je neemt. Ben je een liefhebber van desserts? Laat het voorgerecht dan schieten en kies een dessert dat je echt lekker vindt. Bepaal ook hoeveel glazen alcohol je neemt. Alcohol levert ongemerkt veel calorieën.