In het vorige blog zijn oog-, neus-, mond- en maaghonger besproken. In dit blog komen cel-, geest- en harthonger aan de orde.

 

Celhonger

In herfst en winter kun je je bewust worden van de honger van je cellen. Als de temperatuur daalt dan begint je lichaam te roepen om meer voedsel. Je lichaam heeft meer calorieën nodig om warm te blijven. Daarom worden we in de winter ook wat zwaarder. Bij warm weer verliezen we onze eetlust en eten we licht voedsel en blijven we koeler door wat gewicht kwijt te raken.

Als je honger hebt probeer dan te onderzoeken of je lichaamscellen honger hebben of voldaan zijn. Als ze honger hebben, wat willen ze dan? Vloeistof of vastvoedsel? Fruit of citrusfruit? Groenten? Zout? Zetmeel? Eiwit? Dit soort dingen zijn niet gemakkelijk te onderscheiden. Je kunt het gemakkelijker maken door je bewust te worden van de signalen van de lichaamscellen voordat je gaat eten. Ga een paar minuten met gesloten ogen zitten en probeer te lezen wat je lichaam eigenlijk wil.

 

Geesthonger

Wees gedurende de dag bewust van wat de geest je vertelt over voedsel en drinken. Luister naar de opmerkingen over wat je “zou moeten” eten of wat je “zou moeten” drinken. Let op of er tegenstrijdige stemmen zijn die verschillende dingen zeggen over hetzelfde voedsel. Het verstand zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik heb dorst. Ik heb zin in cola.” Een andere stem zegt: “Cola is slecht voor je. Je kunt roest laten oplossen met cola.”

Voordat je gaat eten, wacht je even en je kijkt naar het eten. Luister naar wat je verstand zegt over het eten dat voor je staat. Wat zegt de geest over honger? Is honger “goed” of “slecht”? Ga de ogen, maag het lichaam en geest na, zodat je erachter komt waar de honger kan liggen. Wat zegt de geest over bevrediging? Ga dit na voor, tijdens en na de maaltijd. Ga de mond, maag en lichaam na. Welke delen zijn bevredigd en welke niet.

 

Harthonger

Wat voor voedsel eet je als je verdrietig bent of eenzaam? Maak daar een lijstje van.

Als je tussen de maaltijden door de impuls krijgt om iets te gaan eten of drinken, kijk dan eerst naar wat je voelde voordat de impuls kwam.  Verandert er iets als je de snack of drankje neemt?

Als je de verschillende hongersoorten herkent dan kan je er ook gericht mee aan de slag. Vind je het lastig om dit aan te pakken? Neem dan contact met mij op.