In het blog “mindful eten, de verschillende soorten honger” heb je kunnen lezen dat er 7 hongersoorten zijn. Misschien heb je ze herkent bij jezelf. In dit blog ga ik in hoe je bewust kunt worden van je verschillende hongersoorten. Je krijgt tips hoe je oog-, neus-, mond- en maaghonger kunt leren herkennen.

Ooghonger

 1. Wanneer je gaat zitten om te eten, kijk dan eerst even naar het voedsel. Zie de kleur, textuur, vormen en hoe het op je bord gerangschikt is.
 2. Ga 1 keer per week een bewuste maaltijd te maken voor jezelf, alsof je je eigen gast bent. Je kunt je mooiste servies pakken, een placemat of tafelkleed, vaasje bloemen, een kaars. Terwijl je eet laat je je ogen zich “voeden”. Niet alleen door het voedsel, maar ook met de andere dingen op tafel.

Neushonger

 1. Voordat je aan de maaltijd begint, ruik je er eerst aan. Pak je de kom of het bord en breng het voedsel richting je neus. Snuif de geur diep in. Doe dit een paar keer. Probeer zoveel mogelijk bestanddelen van de geur te onderscheiden. Probeer de ingrediënten te raden of een beschrijving te geven van het aroma.
 2. Terwijl je eet, ben je je steeds bewust van de geur (= smaak). Kun je merken dat de smaak sterker wordt als je in- of uitademt, of verandert het?
 3. Als je klaar bent met eten, blijf je even zitten. Je gaat na hoe lang je de smaak kunt proeven.

Mondhonger

 1. Let gedurende de dag op de honger van de mond. Hoe zegt de mond tegen je: “Leg er alsjeblieft wat in?”. Wat zijn de sensaties van honger van de mond? Probeer eens of je de mond kunt vragen wat hij wil en waarom. Wil hij iets zouts, zoets, zuurs, knapperigs, romigs?
 2. Wacht even voordat je gaat eten. Kijk ernaar en wordt bewust van het verlangen van de mond naar eten. Geef een cijfer (0=geen honger van de mond en 10 = mijn mond wil wat eten). Pauzeer elke 5 minuten om de honger van de mond opnieuw te voelen. Verandert er iets?
 3. Als je honger lijkt te hebben, vraag jezelf dan af of je honger of dorst hebt. Zelfs als je mond zegt honger, kun je water, thee of sap drinken om te kijken of de honger verandert. Als je drinkt, probeer de vloeistof in je mond te houden en de smaak te proeven voordat je het doorslikt.
 4. Onderzoek de rol van textuur bij het voeden van honger van de mond. Probeer hetzelfde voedsel eens gepureerd of in zijn geheel te eten. Je kunt een half kopje appelmoes eten met een hele rauwe appel. Beide hebben dezelfde hoeveelheid calorieën. Welke geeft meer bevrediging?

Maaghonger

Welke signalen geeft je maag om aan te geven dat hij “honger” heeft?

 • Wees je bewust van elk geluid, alle inwendige gevoelens van druk, beweging, warmte, koelte, die het signaal honger afgeven.
 • Als je eet, welke sensaties vertellen je dan dat je maag leeg is? Of voldaan vol? Te vol?
 • Zijn er naast honger andere situaties die ervoor zorgen dat je maag knaagt of ongemak aangeeft. Wat denk je dat er dan gebeurt?
 • Wanneer geeft je maag het signaal dat hij honger heeft? Gebeurt dit op voorspelbare tijden? Wanneer geeft hij overdag het sterkste signaal af: voor het ontbijt, tussen de middag, in de namiddag, voor de avondmaaltijd of bij bedtijd?

Als je honger voelt stel het eten dan nog even uit. Wees je gewoon bewust van de sensatie die je honger noemt. Wees je bewust van je lichaamssensaties, gevoelens, gedachten. Is het moeilijk of gemakkelijk om honger te voelen en eten opzettelijk uit te stellen?

 

De volgende keer worden cel-, geest- en harthonger besproken.

Herken je jezelf hierin en wil je dit aanpakken? Neem dan contact met mij op.