Is suikervrij onzin? Als je het internet moet geloven niet. Daar wordt je overspoeld met suikervrije recepten. De kristalsuiker wordt vervangen door oa palmsuiker, ahornsiroop, honing, kokosbloesem, dadels. Dit worden vaak “natuurlijke suikers” genoemd. Maar is dat nu beter?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je weten wat suiker is. Suiker uit suikerriet of suikerbiet wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd. Deze vorm van suiker bestaat uit 50% glucose en 50% fructose. Maar palmsuiker, honing ed hebben dezelfde verhouding als kristalsuiker, nl ook 50% glucose en 50% fructose. Ze zijn dus identiek.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat alles dat op -ose, -siroop of -stroop eindigt een vorm van suiker is.

 

Natuurlijke suikers

Alle suikers zijn van natuurlijke oorsprong. Alleen de herkomst is anders. De herkomst vind je in de naam terug. Het maakt voor het lichaam niet uit waar de suikers uitgehaald zijn. De samenstelling is
hetzelfde, waardoor het effect op het lichaam ook hetzelfde is.

 

Maar honing is toch gezond?

Mensen denken vaak dat honing gezonder is dan kristalsuiker, maar dat is niet het geval. Honing bevat wel een kleine hoeveelheid voedingsstoffen die een positieve invloed op de gezondheid zou kunnen hebben. Maar de hoeveelheid is zo weinig, dat je heel veel honing zou moeten eten.
Geef geen honing aan kinderen < 1 jaar. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt.

 

En fruit dan?

Vers fruit bevat ook veel suikers. Als je fruit niet verwerkt, maar als een stuk fruit eet, dan is het ook heel gezond. Fruit bevat veel vezels. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je stopt met eten. Pureer je vers fruit dan zijn de vezels stuk en is het verzadigde effect verdwenen.
Als je fruit in een taart verwerkt als zoetmiddel dan is het net zo (on)gezond als het gebruik van gewone suiker.

 

Hoeveel vrije suikers mag je per dag

Om gezondheidsklachten door suiker te voorkomen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een suikeradvies uitgebracht. Dit advies geldt voor alle vrije suikers. Vrije suikers zijn toegevoegde suikers en de suikers uit honing, stropen, siropen, vruchtensappen en -concetraten.
Voor vrouwen is een maximum van 50 gram opgesteld en voor mannen geldt een maximum van 60 gram per dag.

De nature aanwezige suikers is groente en fruit tellen niet mee, omdat deze producten passen binnen een gezond voedingspatroon omdat deze producten vezels, vitamines en mineralen bevatten.

Kortom gebruik suikers met mate.

Bekijk de video van Keuringsdienst van Waarde over suiker.