Bewegen is belangrijk om gezond en fit te blijven. Bij de meeste mensen staat sporten niet in hun top 5 van dingen die ze graag doen. Er is altijd wel een reden te bedenken om niet te gaan sporten.

Lees hieronder hoe je de belemmeringen om niet te gaan sporten kun overwinnen.

“Ik ben te moe om te gaan sporten”

Wanneer je juist wat tijd investeert om je conditie te verbeteren, zul je je fitter en minder moe je avond ingaan. Daarnaast kun je ‘s morgens gaan sporten of direct uit het werk.

 “Met dit weer kan ik niet sporten”

Weggaan als het koud is of regent is niet leuk. Maar wanneer je eenmaal buiten bent en je hebt je goed aangekleed, dan valt het meestal wel erg mee. Wel is het zo dat fietsen in de regen minder makkelijk is dan hardlopen als het giet. Spreek met jezelf af dat je gaat als e het na een kwartier nog verschrikkelijk vindt, dan ga je terug.

Als het heel warm is sport dan vroeg op de dag over later in de avond. Pas je intensiteit aan.

 “Ik heb geen tijd”

Iedereen heeft tijd om te sporten. Wel of niet sporten heeft te maken met prioriteiten stellen en niet met tijd hebben. Zet sporten in je agenda en plan je week erom heen.

“Ik heb een hekel aan sport”

Zoek uit waarom je een hekel hebt aan sport. Was het omdat je op school altijd als laatst werd gekozen? Heb je een hekel aan zweten? Haat je teamsporten of de sportschool? Het minste wat je kunt doen is lijken welke sport bij je past. Begin hier heel rustig mee en houd dit 3 maanden vol.

 “Ik beweeg al genoeg op mijn werk”

Wanneer je een fysiek zware baan hebt, is het goed om je lichaam op een andere manier te belasten. Daar wordt je sterker van. Een bouwvakker, postbode of verpleegkundige verbruikt wel meer energie dan iemand met een kantoorbaan., maar deze manier van bewegen zorgt niet voor alle voordelen van het sporten

 “Mijn sportmaatje belt vaak af”

Het kan heel motiverend en leuk zijn om samen met iemand te gaan sporten, Maar zorg dat je met iemand afspreekt aan wie je wat hebt. Het moet geen extra energie kosten om jezelf en een andere naar de sportschool te krijgen.

“Ik ben te zwaar”

Wanneer je te zwaar bent, is het verstandig om met bepaalde sporten te wachten. Begin eerste met wandelen in plaats van hardlopen of met low impact aerobics en niet met steps. Maar ga wel wat doen. Dat is altijd goed voor je.

 “Ik heb al veel sporten gedaan, maar na een tijdje geef ik het op”

Zoek een sport die bij je past. Maar zelfs wat je leuk vindt, is soms niet leuk. Even doorbijten. Het gaat vaak mis omdat je je elke keer weer afvraagt of je het wel leuk vindt en of je wel zin hebt om te gaan. Niet denken, maar doen!

 “Ik voel mij niet zo lekker”

Wanneer je geen koorts hebt en niet herstellende bent van een ziekte of infectie, kun je gaan sporten. Ga in elk geval. Je hebt een paar mogelijkheden: je doet wat rustiger aan, je kort het programma in of het gaat prima. Meestal voel je je beter door aangepast te sporten. Luister wel goed naar je lichaam. Maar niet gaan voelt nooit goed

 “Als ik thuis ben wil ik aandacht geven aan mijn partner en kinderen”

Je kunt gaan sporten met je kinderen en/of partner. Of je plant het trainen wanneer je kinderen op bed liggen. Vraag je kinderen/partner mee te fietsen als je hardloopt. Ga samen tennissen of ga een stuk wandelen.

 “Ik krijg altijd zo’n spierpijn van het sporten”

Lichte spierpijn na het sporten is normaal. Als het goed is, is dit na 2-3 dagen over. Je kunt spierpijn vermijden door voorzichtig te beginnen en de intensiteit langzaam op te bouwen. Overigens is spierpijn een teken dat je spiermassa toeneemt.

Naast bewegen is het ook belangrijk dat je voeding goed op orde is. Als je de verkeerde voeding gebruikt, levert bewegen minder op dan het zou kunnen. Wil je weten of je voeding op orde is? Neem dan contact met mij op.