Een persoon slaapt gemiddeld een derde van zijn leven. Goed slapen is de ideale afsluiting van een stressvolle dag. Maar slapen is geen feest voor iedereen. Uit het CBS-gezondheidsenquête (2017) blijkt dat een op de vijf Nederlanders (> 12 12 jaar), volgens hun eigen verklaring, problemen had met slapen. Een verontrustende boodschap, want een goede nachtrust is erg belangrijk voor ons functioneren. Daarom is het belangrijk om te weten wat je lichaam nodig heeft om in slaap te vallen.

Schaapjes tellen

Om elke nacht in dromenland te verschijnen heb je voldoende melatonine nodig. Er zijn veel stappen die het lichaam moet nemen om melatonine aan te maken.slaaphormoon-1

Je lichaam heeft bijvoorbeeld voldoende calcium, magnesium, zink, foliumzuur, vitamine B3, B5, B6 en C nodig. Als je voeding te weinig voedingsstoffen bevat, kan je lichaam niet de juiste hormonen produceren. Het resultaat is dat je minder goed in slaap valt, niet goed kunt doorslapen en moe wakker wordt.

De productie van melatonine kan ook verstoord worden door:

 

Te hoog cortisol om te slapen

Een lage cortisolspiegel is voor het lichaam een teken dat het “veilig” is om te gaan slapen. De melatonine wordt dan goed aangemaakt. Als de cortisolspiegel hoog blijft dan wordt er onvoldoende melatonine aangemaakt. Een te hoog cortisol voor het slapen kan ontstaan door teveel activiteit, stress en licht te laat op de avond.

Progesteron en oestrogeentekort

Vrouwelijke geslachtshormonen zijn belangrijk voor een goede nachtrust. Progesteron ondersteunt de duur en diepte van slaap en oestrogeen verhoogt de droomactiviteit. Bij vrouwen vanaf 35 jaar neemt de productie van geslachtshormonen af. Oestrogenen kunnen 40-60% en progesteron tot 5% afnemen. Dit maakt vrouwen vatbaarder voor slaapproblemen. Een tekort aan progesteron kan worden veroorzaakt door stress of het omzeilen van de maandelijkse cyclus.

Minder gevoelig voor insuline

Als je te veel snelle koolhydraten eet (zoals snoep, chocolade, koekjes, frisdranken, enz.), Zal je bloedsuikerspiegel gaan schommelen. Dit is ongunstig voor de productie van serotonine. Als er onvoldoende serotonine wordt aangemaakt, kan je lichaam ook geen voldoende melatonine maken. Door de balans in je koolhydraatinname te verbeteren, zal de bloedsuiker beter worden en zal je beter slapen.

Denk je dat je je slaap kan verbeteren? Neem contact met mij op. Dan bekijken we waar bij jou de schoen wringt.