Preventie

Preventie

Welke weg volg jij? Zit je op de “Wellness Road” of de “Dead Valley”?
Wil je zeker weten dat je de juiste route volgt, doe dan de VoedingsCheck incl. meting lichaamssamenstelling.

Bij de VoedingsCheck wordt je voeding geanalyseerd en je krijgt tips om je voeding (waar nodig) te verbeteren.
Ook word je lichaamssamenstelling bepaald.

 

TOPvoeding kan helpen bij:

 • het in kaart brengen of je op de juiste weg zit
 • voedingsadviezen geven rondom de zwangerschap
 • voedingsadviezen voor peuters
 • voedingsadviezen geven rondom de overgang
 • voedingsadviezen geven bij vegetarisme

Maak (online) een afspraak voor een voedingsadvies op maat.

Meting lichaamssamenstelling

Ben jij net zo gezond als je denkt? Laat dan je lichaamssamenstelling meten.

Door middel van impedantie wordt je lichaamssamenstelling gemeten. Aan de hand van het resultaat krijg je tips om bv je vetmassa te verminderen, je spiermassa te vergroten of je stofwisseling te versnellen.

De uitleg van het resultaat ontvang je per mail.

Kosten

 • Gratis voor nieuwe klanten
 • € 10 voor klanten die al eerder zijn geweest en alleen hun voortgang willen weten
VoedingsCheck

In 30 minuten weten of je op de juiste weg zit? Dan is de VoedingsCheck iets voor jou. Naast een meting van je lichaamssamenstelling, kijkt de (sport)diëtist ook naar wat je op een dag eet. Je weet meteen hoe je ervoor staat.

De bevindingen worden kort besproken. De resultaten ontvang je per mail. Vraag hier de VoedingsCheck aan.

Kosten

 • € 30,-

Wil je een uitgebreide versie, kies dan voor Voedingsadvies. Bij Voedingsadvies ontvang je een uitgebreide berekening van 3 dagen en een advies op maat.

Voedingsadvies

Het voedingsadvies is een uitgebreidere manier om te zien of je voeding voldoet aan je leefstijl. Naast een meting van je lichaamssamenstelling, ga je bij Voedingsadvies een vragenlijst invullen en noteer je van 3 dagen wat je hebt gegeten. Je voeding op de volgende punten gecheckt.

 • aantal calorieën
 • verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten
 • voldoende vitamines en mineralen
 • advies

Na afloop weet je of je op de juiste weg zit. Vraag hier een Voedingsadvies aan.

Kosten

 • €90 (incl. map met informatie)
Zwanger

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je lichaam in topconditie is. Een zwangerschap volbrengen is topsport voor je lichaam. Het is dus zaak om je voeding optimaal in orde is. Je lichaam heeft de voedingsstoffen hard nodig om ten eerste zwanger te raken en ten tweede jou en je kindje in goede conditie te houden.

Word je moeilijk zwanger of heb je tijdens eerdere zwangerschappen veel klachten gehad, laat dan je voeding checken.

In de praktijk blijkt dat veel vrouwen een of meer te korten heeft aan vitamines en mineralen. Hierdoor is de kans groot op klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid, spierkramp, hoge bloeddruk.

Wil je zorgeloos je zwangerschap door, zorg in de eerste plaats goed voor jezelf.

Na de bevalling

Wil je je oude figuur weer terug? Ga niet meteen lijnen. Je lichaam heeft na 9 maanden hard werken de tijd nodig om te ontzwangeren. Neem deze tijd ook. Zorg goed voor jezelf door gezond en gevarieerd te eten. Dit helpt namelijk om weer in “shape” te komen. Dieten werken averechts, omdat de behoefte aan voeding nog steeds verhoogd is. Denk aan de gebroken nachten, borstvoeding, zorg voor evt nog een kind. Bij tekorten in de voeding voel je je niet fit en word je humeurig. In deze fase vergeet je gemakkelijk jezelf. Doe dit jezelf niet aan, want een fitte mama zorgt voor een blije baby.

Voedingsadvies bij zwangerschap

Wat kan je verwachten:

 • een uitgebreide voedingsanalyse
 • een advies op maat
 • informatie over suppletie van vitamines en mineralen
 • hoe zit het met alcohol tijdens zwangerschap
 • informatie over voeding bij bevalling
 • informatie over voeding na de bevalling

Kosten

 • € 95 (incl map met alle informatie)
 • Is er sprake van overgewicht, zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol. Dan worden de kosten bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. Let op! Deze kosten gaan eerst van het eigen risico af.
 • Meer informatie: zie Tarieven.
Peuters en eten

Jonge kinderen kunnen grillige eters zijn. Als ouder kan je  hier onzeker over worden. Wat heeft je kind nodig en hoe ga je om als je kind “geen kaas lust”, “geen groente wil eten”, “geen hartig beleg wil” etc.

TOPvoeding geeft over dit onderwerp een workshop Peuters en eten.  Wil je liever een persoonlijk gesprek dan kan dat natuurlijk ook.

In een persoonlijk gesprek bespreken we de situatie van je kind. De voeding van je kind wordt geanalyseerd. Je krijgt informatie over de productkeuze, hoe je de etiketten moet lezen en achtergrond informatie bij veel voorkomende “problemen”.

Kosten

Via zorgverzekeraar, tot 18 jaar geldt geen eigen risico en worden de kosten direct vergoed uit de basisverzekering.

Overgang

De overgang heeft als oorzaak dat bij vrouwen ongeveer tussen hun 39e en hun 55e de productie van o.a. oestrogenen afneemt in de eierstokken. Deze hormoonverandering kun je op verschillende manier merken, zoals veranderingen in je huid, haar en de meeste vrouwen hebben last van opvliegers.

Door de hormonale en lichamelijke veranderingen die tijdens de overgang optreden, zal je gewicht 1-2 kilo toenemen. Bij de meeste vrouwen is het veel meer dan dat. Hoe komt dat?

Dat vrouwen tijdens de overgang meer dan 2 kilo aankomen komt niet zozeer door de hormonale veranderingen, maar van de reactie die je daarop geeft. Bijvoorbeeld:

 • Evenveel blijven eten. Ook als je met het stijgen van je leeftijd wat minder honger en behoefte aan voeding krijgt.
 • Gaan eten of snoepen als je je emotioneel en prikkelbaar voelt.
 • Te weinig bewegen. Bijvoorbeeld omdat je het te druk hebt met al je taken of omdat je minder energie hebt als je slechter slaapt.
 • Te weinig rust nemen in periodes dat je slecht slaapt, zodat je moe blijft.

Is dit misschien voor jou van toepassing?

Dan hoef je je geen slachtoffer te voelen van de overgang. Je kan wellicht een aantal gewoontes bij jezelf verbeteren, waardoor je je fitter voelt en een slanker lichaam krijgt als resultaat.

Maar dat buikje dan? Die moet weg!

In de overgang neemt geleidelijk je oestrogenenproductie af. Oestrogeen is een hormoon dat je lichaam wel nodig heeft. Je lichaam compenseert dat voor een deel door in je onderbuik een speciale vetreserve aan te leggen, die oestrogenen kan aanmaken. Dat betekent dat vrouwen altijd een meer uitstulpend onderbuikje zullen krijgen, naarmate ze ouder worden. Dit geldt ook voor slanke vrouwen.

Verzetten heeft geen zin. De natuur wint altijd! Wat je wel kan doen is goed voor je lichaam te blijven zorgen (binnen en buitenkant).

 • Zorg dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. De behoefte aan bepaalde voedingsstoffen zijn verhoogd. Laat je adviseren bij een diëtist.
 • Zorg voor voldoende beweging. Met name krachttraining is uiterst geschikt om de groei van vet tegen te gaan.
 • Zorg er ook voor dat je er prachtig uit blijft zien. Kies kleding die je sterke punten benadrukt en niet je mindere punten. Draag bijvoorbeeld geen kleding die strak zit rond de buik. Of laat je jasje niet eindigen ter hoogte van het dikste deel van je buik. Vind je het lastig om een juiste kledingkeuze te maken, vraag dan advies in de kledingwinkel.

Kosten

Via de zorgverzekering. De kosten eerst van het eigen risico af. Meer informatie: zie Tarieven.

Vegetarisme

Vegetariërs eten geen vlees, gevogelte en vis. Vlees en vis leveren in een gewone voeding eiwitten (samen met de nodige essentiële aminozuren) en ijzer. Let op! Vegetarische voeding is niet zomaar vlees en vis weglaten. In een vegetarische voeding is het nodig om verschillende eiwitbronnen te combineren of ze samen met melkproducten of ei te gebruiken.

Verder is het belangrijk in de gaten te houden dat je voldoende eiwitten, ijzer, vitamine D en vitamine B12 binnenkrijgt. In de praktijk blijkt dat deze voedingsstoffen te laag zijn. Hierdoor raakt je lichaam uit balans. Het gewicht kan toenemen en je kan je vermoeid voelen. Het vermoeide gevoel komt vaak ook doordat het aandeel koolhydraten in de voeding hoog is, omdat er minder eiwitten binnenkomen.

Wil je een gezonde vegetarische voeding gebruiken. Kom dan een keer langs voor een check.

Kosten

 • € 75 (incl map met voedingsadvies en informatiemateriaal)
 • Is er sprake van overgewicht, diabetes mellitus, hoog cholesterol, hoge bloeddruk. Dan worden de kosten bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. Let op! Deze kosten gaan eerst van het eigen risico af.
 • Meer informatie: zie Tarieven.