Het Pioppi dieet is vol in de aandacht. Het boek is een bestseller. Maar is het Pioppi-dieet vernieuwend? En is het dieet gezond of niet?

 

Vernieuwend?

Het principe van het dieet is puur en onbewerkt voedsel gebruiken. Dat is goed nieuws, maar niet vernieuwend. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen, goed te slapen (7-8 uur per dag) en voldoende ontspanning te hebben. Ook dit een bekend gegeven. Kortom het Pioppi dieet kan je niet vernieuwend noemen. Dan rijst de vraag is het dieet gezond?

 

Pioppi-dieet gezond?

Als je de voeding berekend, dan zie je dat de verhouding tussen de energieleverende voedingsstoffen niet klopt. Energieleverende voedingsstoffen zijn eiwit, vet en koolhydraten.

 

Eiwit

Het aandeel eiwit is heel hoog; meer dan 40%. Bij zo’n hoog percentage raakt het lichaam verzuurd. Dit heeft gevolgen voor processen in het lichaam. Deze kunnen niet goed meer verlopen. Verder heeft een hoge inname van eiwit een negatief effect op spier- en botopbouw.

 

Vet

De vetinname is ook hoog. Meer dan 45% van de voeding bestaat uit vet. Vetten zijn nodig voor oa hormoonaanmaak, maar een teveel zorgt voor een toename van vetmassa. Zeker als er niet bewogen wordt en stress niet wordt aangepakt.

Het aandeel verzadigd vet is ook hoog, 20% (aanbeveling max 10%). Te veel verzadigd vet zorgt ervoor dat je celwanden stug worden. Hierdoor verloopt de uitwisseling van voeding- en afvalstoffen niet goed. Hierdoor blijven afvalstoffen te lang in de cel en treden er vermoeidheidsklachten op.

 

Koolhydraten

De koolhydraatinname is erg laag, < 10%. Koolhydraten heeft het lichaam nodig als brandstof. Het is goed dat er gelet wordt op toegevoegde suikers, maar koolhydraten uit peulvruchten, granen en fruit heeft het lichaam nodig. Deze koolhydraten bevatten voedingsvezels en B-vitamines. Mn een tekort aan B-vitamines kan zorgen voor vermoeidheid.

Op lange termijn kan je dit dieet niet volhouden. Je zal goede koolhydraten moeten toevoegen en zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Verder is het belangrijk dat je ook aandacht schenkt aan het veranderen van je leefstijl. In de praktijk zie ik dat mensen veel winst kunnen halen door meer te bewegen en te ontspannen. Als op dat vlak geen verandering optreedt dan zal geen enkel dieet goed werken.

Pioppi dieet kan op korte termijn wellicht resultaat opleveren, maar wil je op langere termijn resultaat hebben dan zal er meer moeten veranderen dan alleen de voeding.

Wil je je leefstijl aanpassen en heb je ondersteuning nodig? Neem dan contact met mij op.