Ondanks alle beloftes van de industrie tot suikerreductie zijn yoghurtdrinks en chocolademelk nog steeds suikerbommen. Veel van deze drinkpakjes bevatten meer suiker dan cola. Foodwatch zocht het uit.

Veel kinderen krijgen 1 of 2 pakjes van deze dranken mee naar school om in de pauze op te drinken. Gemiddeld zit er 8,2 gram suiker per 100 ml in een drinkpakje. Een pakje bevat 200 ml. Per pakje krijgt een kind meer dan 4 klontjes suiker binnen.

De yoghurtpakjes waar fruit op de verpakking of in de benaming staat bevatten ook meer suiker dan fruit. Gemiddeld is het suikergehalte 7x groter dan het vruchtengehalte.

Hoeveel vrije suikers per dag?

De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) adviseert om maximaal 50 gram vrije suikers per dag te nemen. De voorkeur is zelfs 25 gram. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus van nature aanwezige suikers , bv in vruchtensappen.

Als kinderen tijdens de ochtend en middagpauze op school een suikerrijk zuiveldrinkpakje gebruiken dan overschrijden ze hiermee al ruim het suikeradvies van de WHO. Door 2 pakjes te drinken krijgen ze al 28 gram aan vrije suikers binnen. Hier is zijn de suikers van het ontbijt, lunch, warme maaltijd en de tussendoortjes nog niet meegerekend.

Het is belangrijk om goed de verpakkingen te lezen. In veel producten zit suiker verstopt. Tegenwoordig worden steeds meer producten gezoet met bv duivensap of appelsap. Dit lijkt gezonder maar het is hetzelfde als gewoon suiker. Fabrikanten halen namelijk uit de druif of appel alleen de suikers. Wat er nog bijkomt is dat dit proces niet duurzaam is.

Wil je hier meer over weten? Bekijk de afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde.