Bij suikerziekte of diabetes mellitus is het bloedsuikergehalte te hoog. Als eerste worden er voedings- en beweegadviezen gegeven om de bloedsuiker of bloedglucose te laten verlagen. Mocht dit onvoldoende effect hebben dan wordt er gestart met bloedsuikerverlagende medicatie. Metformine is hierbij de eerste keus.

Wat doet metformine

Metformine vermindert de glucoseproductie in de lever en verhoogt de gevoeligheid voor insuline in de weefsels. De cellen kunnen daardoor beter glucose opnemen.

Als iemand start met metformine kunnen er klachten ontstaan, zoals diarree, misselijkheid en verstoorde smaak. De klachten moeten tijdelijk zijn. Is dat niet het geval, meldt dit dan bij de huisarts.

Let op!

Metformine remt de opname van vitamine B12. Het is belangrijk om jaarlijks je vitamine B12 status te bepalen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat na 4 jaar gebruik van metformine de vitamine B12 status met 19% is gedaald. Mn vegetarische diabeten, ouderen en mensen die ook maagzuurremmers gebruiken lopen een verhoogd risico.

Een aantal klachten van een vitamine B12 tekort komen overeen met complicaties van type-2-diabetes. Het is raadzaam om jaarlijks je vitamine B12 status te laten controleren.

Normaalwaarde vitamine B12 Hoger dan 300 pmol/L
Normaalwaarde foliumzuur 5-23 nmol/L

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Voeding rijk aan B12 is: vlees, vleeswaren, vis, ei, melk en melkproducten. Te kort aan vitamine B12 B 12 kan leiden tot uiteenlopende klachten zoals; verhoogde gevoeligheid voor infecties, chronische vermoeidheid, tintelingen in handen en/of voeten, branderige tong, haaruitval, zenuwpijn, wazig zien, spiertrillingen.

Als de waarde in het bloed te laag is dan is suppletie de enige oplossing.

Foliumzuur

Foliumzuur opname wordt ook verminderd door metformine. Als foliumzuur en vitamine B12 dalen is de kans groot dat het homocysteinegehalte stijft. Dit betekent dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Ook dit is een belangrijke vitamine om jaarlijks te laten controleren.

Uit onderzoek blijkt dat als er dagelijks 5 mg foliumzuur wordt ingenomen  het HbA1c-gehalte (lange termijnbloedsuiker), de nuchtere bloedsuikerwaarde en de insulinegevoeligheid daalt.

Foliumzuurrijke voedingsmiddelen zijn: banaan, druiven, citroen, vijgen, meloen, boerenkool, paprika, prei, rodekool, spitskool, champignons, doperwten, raapstelen, sperziebonen, tomaat, witlof, postelein, rabarber, spinazie, venkel, maïs, linzen en sojabonen.

Ik merk in de praktijk dat veel mensen tekorten aan voedingsstoffen hebben in hun voeding. Hierdoor loop je het risico op chronische klachten. Het is belangrijk dat je voeding goed in orde is, zodat de medicijnen optimaal kunnen werken en dat je geen last hebt van bijwerkingen. Ik kan je hierbij helpen. Neem contact met mij op dan kunnen we bespreken wat de mogelijkheden zijn.

 

 

Bronnen