De geur van zelfgebakken appeltaart, heerlijk belegde broodjes, lonkende glazen…. Hoe ga je met dit soort situaties om. Kies je voor: Toch eten en aankomen? Of niet eten en afvallen?

 

Overwin lastige situaties

De keuze wel of niet eten maak je zelf. Wees wel eerlijk naar jezelf toe. Wil je voor de volle 100% afvallen? Neem dan je verantwoordelijkheid en kies voor de lange termijn.

Maak een eetplan voor situaties die jij lastig vindt. Kom je in lastige situatie? Dan heb je je besluit genomen, namelijk “Ik heb een eetplan en daar houd ik mij aan”. Op deze manier heb je geen innerlijke strijd meer over wat je wel of niet zult eten.

 

Help! Het is mis gegaan, wat nu?

Het zal ongetwijfeld een paar keer gebeuren dat je een mooi plan hebt gemaakt en dat het meteen de mist in gaat. De gedachte die veel mensen dan hebben is: “Hoe kon ik zo dom zijn! Ik heb het verknald…. Nu maakt het toch niet meer uit. Morgen begin ik weer opnieuw”

Wat is de reden om te gaan wachten? Heb je het echt verknald? Welnee! Wat heb je gegeten? Een grote koek of gebakje? Een zakje chips? Een pizza?Stel je hebt 500 calorieen extra gegeten. Om een ½ kg aan te komen moet je ongeveer 3500 calorieen extra eten, dus 7x zoveel. Als je 500 calorieen extra hebt gegeten op een dag heeft dat echt geen merkbare gevolgen voor het gewicht. Dus wat is verstandig: dooreten of stoppen?

Mocht je een keer in de verleiding komen om te blijven eten terwijl je weet dat het onverstandig is, volg dan de volgende aanwijzingen op:

Erken dat het misging

Zeg tegen jezelf: Goed dat had ik niet moeten eten. Ik heb een vergissing gemaakt. Maar van die ene vergissing kom ik deze week echt niet aan.

Motiveer jezelf

Trek een symbolische grens

Zeg ik trek de grens hier en nu. ik houd meteen op met ongepland eten. Wacht niet tot morgen. Ga iets doen wat niet met je dieet te maken heeft, bijvoorbeeld: tanden poetsen, je nagels lakken, een ommetje maken, een vriend(in) bellen, internetten of e-mailen.

Geef jezelf een compliment omdat je ophoudt, wanneer dat ook is

Als je wilt blijven dooreten, maar je doet het niet, verdien je een schouderklopje! Het is belangrijk om de moed niet te laten zakken. Neem het jezelf niet kwalijk. Je bent ook maar een mens; en vergissen is menselijk.

Wees op je hoede voor een gevoel van mislukking en moedeloosheid

Wanneer je iets ongepland eet, kan het gebeuren dat je je een mislukkeling voelt en denkt dat je nooit zal lukken om af te vallen. Dan is het belangrijk om tegen jezelf te zeggen dat iedereen wel eens een vergissing maakt en dat het normaals is dat je zo nu en dan van je dieet afwijkt. Niemand is volmaakt.

Blijf normaal eten

Sommige mensen denken: Nu heb ik iets gegeten wat ik niet mocht, moet ik dat compenseren door de rest van de dag niets te eten. Als je dat denkt, is de kans groot dat je je rot en boos gaat voelen of bang wordt om later honger te krijgen. En dan besluit je misschien juist om maar alles te eten waar je trek in hebt. Het is belangrijk deze vergissing in de juiste verhoudingen te zien. Zo erg is het ook weer niet. Ga de rest van de dag gewoon weer verder met je eetplan.

Leer van je vergissing

Gebruik deze ervaring als een kans om iets te leren, om ervoor te zorgen dat zoiets in de toekomst minder vaak voorkomt

Heb je hulp nodig? Neem dan contact met mij op.