Een klacht die ik in de praktijk veel hoor is “ik val niet af”. Lees hier de 3 oplossingen. Misschien dat je dan weer verder kunt.

 

Oplossing 1

Als de weegschaal niet minder aangeeft dan vorige week, controleer dan eerst of er andere signalen zijn dat je vet verliest. Bijvoorbeeld dat je kleding losser zit, je middelomtrek minder is geworden of dat mensen aangeven dat je er slanker uitziet.

Gewichtsverlies zegt eigenlijk niets of het goed gaat. Ben je meer gaan bewegen dan kan het zijn dat je geen resultaat ziet. Je verliest wel vet, maar als je spiermassa toeneemt dan wordt je zwaarder. Dit komt doordat in spieren vocht zit. Dat weegt mee.

Hetzelfde geldt omgekeerd. Verlies je veel gewicht hoeft dat niet allemaal vet te zijn. Vooral als je een crashdieet volgt of heel onvolwaardig eet. Als je spiermassa verliest, verlies je dus ook vocht en daarmee ook gewicht, maar je wordt er niet gezonder door.

Bij TOPvoeding kun je je lichaamssamenstelling laten bepalen, zo kan je zien of je op de goede weg bent. Wil je meer weten neem dan contact met mij op.

Focus dus niet op de weegschaal maar kijk ook of je lichaam beter aanvoelt en of je stemming en energie vooruit zijn gegaan. Dit zijn signalen dat je stofwisseling en hormoonhuishouding verbeterd.

Door regelmatig dit formulier in te vullen, kun je jezelf monitoren of je goed bezig bent.

 

Oplossing 2

Benoem de oorzaak van het niet afvallen. Vaak kan je dit bij jezelf achterhalen. Bijvoorbeeld:

  • In het weekend eet ik gewoon te veel
  • Ik heb te weinig geslapen
  • Ik eet wel minder, maar ik beweeg niet
  • Ik loop de hele dag te stressen

Als je de oorzaak benoemt dan krijg je weer grip op de zaak. Je hebt iets om mee aan de slag te gaan.

 

Oplossing 3

Mocht je niet afvallen en je eet al niet zoveel dan moet je niet nog minder gaan eten. Dan krijgt het lichaam geen brandstof en voedingsstoffen om het lichaam draaiende te houden. Op deze manier kan je je stofwisseling een boost geven.

  • Slaap voldoende

Te weinig slaap zorgt voor een onbalans in je hormonen. Het verzadigingshormoon werkt niet goed, waardoor je behoefte houdt om te eten. (zie blogpost “Schaapjes tellen”)

  • Drink voldoende vocht, ca 1 ½ liter

Vocht zorgt dat je afvalstoffen gemakkelijker uit je lichaam verdwijnen. Hierdoor voel je je fit.

  • Voorkom onnodige stress

Stress brengt je hormoonhuishouding in de war. Hierdoor is er drang naar eten. (Zie blogpost “Hoe stress dik maakt”)

  • Beweeg dagelijks minimaal 30-45 minuten actief, bv wandelen, fietsen, zwemmen

Bewegen zorgt ervoor dat je stresshormonen weer onder controle komen. Je kan je hoofd leegmaken en problemen van je af zetten.

  • Ontspan elke dag

 

Schrijf je in voor één van de programma’s en krijg weer grip op je gewicht.