blur-capsule-close-up-236401

Hoog cholesterol + statines = spierkramp. “Deze stelling klopt als een bus,” zei Piet laatst tegen mij. Piet heeft van de huisarts statines gekregen omdat zijn cholesterolgehalte te hoog is. Sindsdien heeft hij dagelijks nachtelijke spierkrampen. Hij wil weten hoe het komt? En vooral, wat hij ertegen kan doen, want hij wil graag van zijn klachten vanaf.

Onderzoek

schommelingen vitamine DUit Amerikaans onderzoek blijkt dat bijwerking spierklachten bij statine gebruik vaak samenhangt met een lage vitamine D-waarde. Veel mensen van het noordelijk halfrond hebben een te lage vitamine D-status. Piet heeft ook een te lage waarde en omdat hij de medicijnen moet blijven gebruiken omdat een hoog cholesterol in de familie voorkomt, is het voor hem belangrijk om aandacht aan vitamine D te besteden. Zeker omdat voldoende vitamine D een gunstige effecten heeft op hart- en bloedvaten.

Hoe kom je aan voldoende vitamine D. De oplossing is heel simpel. Slik vitamine D3. Vitamine D3 is de actieve vorm en wordt door het lichaam beter opgenomen.

Waarom slikken?

Vitamine D wordt via de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht? Waarom dan  een pil slikken? Helaas ligt Nederland op de verkeerde plek op de aarde. In de winter is de zonkracht te zwak om de productie van vitamine D in de huid aan te maken. Hierdoor maken we in de winter geen vitamine D aan. In de zomer is de zonkracht sterk genoeg. Maar door het gebruik van zonnebrandcrème, wordt de aanmaak in de huid sterk verminderd

En via de voeding dan? Ook via de voeding krijgen we te weinig binnen. Zelfs als je boter op brood smeert en iedere dag vette vis zou eten dan is de inname nog te weinig, namelijk 6 mcg. De behoefte aan vitamine D ligt rond de 15-20 mcg per dag.

Wel blijven slikken

Piet heeft het advies opgevolgd en is vitamine D gaan slikken. Na 4 maanden kwam hij weer op het spreekuur. Hij vertelde mij dat vitamine D in het begin wel werkte, maar nu niet meer. Hij gaf aan dat hij weer last had van spierkramp. Bij navraag bleek dat hij al een tijdje geen vitamine D had geslikt. “Vergeten een nieuw potje te kopen,” bekende hij. Na deze ervaring had hij meteen een nieuwe voorraad gekocht en de spierpijn verdween als sneeuw voor de zon.

Wil je ook weten of je medicijnen invloed hebben op je opname van voedingsstoffen? Neem dan contact met mij op.

 

Bronnen

Singla, Mandeep, et al. “Vitamin D supplementation improves simvastatin‐mediated decline in exercise performance: A randomized, double‐blind, placebo‐controlled study.” Journal of Diabetes (2017).

Janssen S.P., Smulders Y.M., Gerdes V.E. et al. Spierklachten door statines: onderschat. Ned. Tijdschr. Geneeskd. (2010). 154: 1421-1425.

Ahmed, Waqas, et al. “Low serum 25 (OH) vitamin D levels (< 32 ng/mL) are associated with reversible myositis-myalgia in statin-treated patients.” Translational Research 153.1 (2009): 11-16.

Faurschou A, et al. “The relation between sunscreen layer thickness and vitamin D production after ultraviolet B exposure: a randomized clinical trial.” Britisch Journal Dermatlogy (2012)

Sood A. & Arora R. (2010). Vitamin D deficiency and its correlations with increased cardiovascular incidences. Am. J. Ther. 17: e105-e109.