garfield-dietDe zomervakantie is voorbij. Voor sommige mensen betekent dat ze graag de vakantiekilootjes zien verdwijnen. Even een periode een crash dieet volgen is verleidelijk, omdat de kilo’s eraf vliegen. Eind goed al goed.

Helaas. Een crash dieet volgen om je overtollige vetrolletjes kwijt te raken werkt niet. Nou ja, je valt wel af in gewicht, maar dat is voornamelijk vocht en spieren. Je vetrolletjes blijven gewoon zitten.

Hoe kan dat?

Om dit te kunnen verklaren moeten we terug naar de oertijd. In de oertijd was er geen voedseloverschot. Om te kunnen overleven als er weinig voedsel voorhanden was, had het lichaam een handig trucje. Hij paste de stofwisseling zo aan dat het lichaam niet te veel energie verspilde en dat de oermens kon overleven. Dit mechanisme werkt in de moderne mens nog steeds.

Wat gebeurt er?

Bij een crash dieet neem je veel minder calorieen tot je dan dat je verbruikt. Je lichaam registreert dat en vermoed dat er sprake is van voedselschaarste en neemt binnen 5 dagen de volgende maatregelen:

  • Je hebt de hele dag honger. Maar je bent sterk en je negeert het gevoel. Je lichaam geeft de moed op en houdt op met schreeuwen.
  • Je stofwisseling vertraagd. Zo kan je lichaam meer energie halen uit het beetje eten dat binnenkomt.
  • Je spieren worden afgebroken. Spieren verbruiken in rust te veel energie. Dat is in deze situatie niet handig. Een ander voordeel is dat het lichaam uit de eiwitten van spieren glucose kan maken. Deze energie kan het uitgehongerde lichaam goed gebruiken.
  • Je vetcellen houdt je lichaam vast. Vetcellen gebruiken geen energie en ze zijn een belangrijke noodrantsoen in tijden van hongersnood.
  • Je wordt moe, futloos, somber en prikkelbaar. Je lichaam is uitgeput. Door noodsignalen af te geven, verspil je geen kostbare energie.
  • Je stofwisseling draait nu op een laag pitje. Gewicht verlies je niet meer. Dit frustreert en vaak is dit het moment dat de handdoek in de ring wordt gegooid. Je hebt een periode alle lekkere dingen laten staan, maar je inspanningen waren voor niet. Van ellende ga je weer eten.

Alleen door de aanpassingen die je lichaam heeft gedaan om te overleven, zal je gewicht na je dieet snel toenemen (+ bonus kilo’s). De kilo’s die je aankomt zijn vet. Je lichaam wil namelijk een noodrantsoen aanleggen, zodat je de volgende hongersnood (lees dieet) overleeft.

Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Gelukkig kun je deze cirkel doorbreken. Wil je weten hoe? Kijk dan bij de verschillende programma’s die TOPvoeding aanbiedt of neem contact met mij op.