Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die niet oplosbaar is in water. Die eigenschap maakt cholesterol geschikt als bouwsteen voor onderdelen die tegen water moeten kunnen, zoals celwanden. Het lichaam heeft cholesterol nodig als bouwstof voor cellen en bepaalde hormonen, die vervoerd wordt in het bloed.

Het grootste deel van het cholesterol wordt in de lever gemaakt. Wanneer de voeding niet optimaal is kan het cholesterol te hoog worden.

Wat zijn de aandachtspunten als je een hoog cholesterol hebt:

  • Let op het soort vet in de voeding. Voeding rijk aan verzadigd vet zorgt ervoor dat het cholesterol omhoog gaat.
  • Zorg voor voldoende vitamine B2, B6, foliumzuur en B12. Een tekort aan deze vitamines zorgen ervoor dat het schadelijke homocysteïne niet wordt omgezet. Het gevolg is dat de vaatwanden beschadigd worden. Ook zorgt een hoge homocysteïnewaarde ervoor dat cholesterol in de schadelijke vorm (LDL) kan veranderen.
  • Zorg voor voldoende vitamine D, zeker bij cholesterolverlagende medicatie. Cholesterolverlagende medicatie zorgen ook voor een verminderde opname van vitamine D.
  • Zorg voor voldoende voedingsvezels. Voedingsvezel zit in plantaardige voedingsmiddelen en wordt niet verteerd door het lichaam. Het zorgt voor een goede werking van de darmen. Ook helpt het mee het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

TOPvoeding helpt je om je voeding af te stemmen op je behoefte. Aan de hand van een ingevuld eetverslag, wordt je voeding berekend en bekeken waar de knelpunten liggen. Er wordt rekening gehouden met medicijngebruik en waar nodig worden extra vitamines en mineralen aangeraden.

Wil je je gewicht en/of je cholesterol goed onder controle hebben, maak dan (online) een afspraak. Je ontvang dan een gratis receptenboekje.

Recepten

Gratis bij aanmelding dieetadvies

Korte video over cholesterol