Iedere dag wordt ons lichaam aangevallen door bacteriën en virussen. Gelukkig merken we hier meestal niets van, omdat ons lichaam zich goed verdedigt tegen indringers. Maar soms weet een indringer ons wel ziek te maken. Je afweer kan verzwakt zijn door stress, slaapgebrek en ongezond eten. Maak je weerbaar en zorg dat je in ieder geval deze acht voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt.

 

Eiwitten

Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor onze spieren. Eiwitten zijn nodig voor het versterken van ons immuunsysteem. Antilichamen en enzymen worden gemaakt uit eiwitten.

Kies voor: peulvruchten, kip, ei, vis

 

Vezels

Een gezonde darmflora zorgt voor een sterk immuunsysteem. Het is belangrijk om je darmbacterien goed te voeden. Darmbacterien zijn dol op voedingsvezels. Dus eet dit voldoende.

Kies voor: ongerafineerde producten (volkorenbrood, zilvervliesrijst), peulvruchten, groente, fruit

 

Water

Drink voldoende over de dag, ca 1,5-2 liter. Zeker als de verwarming opgestookt wordt. Als je onvoldoende drinkt drogen je slijmvliezen uit. Uitgedroogde slijmvliezen zijn vatbaarder voor griep- en verkoudheidvirussen.

Kies voor: (mineraal)water, (kruiden)thee

 

Vitamine A

Vitamine A is een anti-infectie vitamine. Vitamine A zorgt ervoor dat we altijd voldoende witte bloedcellen hebben. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in de afweer. Ze vormen een snelle verdediging tegen alle soorten indringers. Uit bèta-caroteen (in groente en fruit) kan het lichaam vitamine A aanmaken.

Kies voor: lever(producten), vis, zuivel, groente, fruit, margarine, halvarine, bak- en braadproducten

 

Vitamine D

De belangrijkste weerstandsvitamine, maar niet de bekendste. Een klein tekort aan vitamine D zorgt er al voor dat je vatbaar bent voor ziekte. Gebruik altijd een supplement met vitamine D3 in een zo’n hoog mogelijke dosering.

Kies ook voor: vette vis, avocado, margarine, halvarine, bak- en braadproducten

 

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant en beschermt de cellen van ons afweersysteem tegen beschadiging.

Kies voor: olie, avocado, noten, pinda’s

 

Vitamine B6

Vitamine B6 zorgt ervoor dat de lymfeklieren in top conditie blijven. Lymfeklieren maken namelijk witte bloedcellen.

Kies voor: vlees, vis, eieren, peulvruchten, aardappels, graanproducten

 

Selenium

Het mineraal selenium is ook een antioxidant. Genoeg antioxidanten in de voeding zorgen dat je weerstand wordt versterkt.

Kies voor: noten, zilvervliesrijst, boekweit, vis

 

Wil je weten of jouw voeding weerstandproof is. Neem dan contact met mij op.