Een veel gehoorde klacht die ik op mijn spreekuur hoor is “Ik krijg altijd zin in zoet na de warme maaltijd. Hoe kan dat?”

Als iemand dat aangeeft kijk ik altijd naar wat iemand overdag allemaal eet. Wat ik vaak zie is dat er te weinig wordt gegeten. Als je de hongersignalen negeert door geen, weinig of het verkeerde voedsel te geven dan ontstaat er onrust in het lichaam.

De onrust komt door een lage bloedsuiker. Bij een lage bloedsuikerspiegel krijgt je lichaam en je hersenen te weinig brandstof. Je bent moe en je kan niet helder meer denken. De kans is groot dat je de warme maaltijd met minder aandacht en sneller opeet. De prikkel van verzadiging is nog niet van je maag naar je hersenen gekomen. Dit duurt ca 15 minuten. Dus als je snel je eten op hebt, dan denken je hersenen “nu al klaar, maar ik heb nog honger”.

Je krijgt behoefte aan zoet ten eerste omdat deze smaak het minst in de warme maaltijd is verwerkt en ten tweede omdat suiker de snelste manier is om de bloedsuikerspiegel te laten stijgen.

Tips

  • Zorg voor 3 hoofdmaaltijden en 2-3 kleine tussenmaaltijden over de dag. Zo voorkom je een lage bloedsuikerspiegel
  • Kies voedzame maaltijden. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed de dag door te komen.
  • Neem de tijd om te eten
  • Eet bewust. Ga zitten en focus je op het eten. Niet op je tablet, telefoon of laptop.

“Maar ik eet wel goed over de dag”

Als je goed over de dag eet, kan het zijn dat eten na de maaltijd een gewoonte is geworden. Als je een paar avonden achter elkaar zoet hebt genomen na het eten, dan verwacht je lichaam dat iedere keer weer.

Dit komt doordat 95% van je gedrag onbewust verloopt. We leven veel meer op de automatische piloot dan we denken. Als je iets een paar keer op een bepaalde manier doet, dan wordt het een patroon. Je doet het gewoon zonder erbij na te denken.

Een gewoonte doorbreken lukt alleen als je je patroon doorbreekt. Als je alles hetzelfde houdt en je mag geen zoetigheid pakken dan is het gedoemd te mislukken.

Een patroon doorbreken doe door je routine te veranderen. Je verandert je volgorde van de vaatwasser uitruimen of je richt je kast anders in. Het gaat erom dat je in een bewuste stand komt. Dat je weet wat je doet. Je kan in deze situatie dan ook kiezen of je wel of geen zoetigheid neemt. Het vergt wat tijd, maar het levert veel op.

Ga jij de uitdaging aan om je zoetbehoefte na de warme maaltijd te verslaan?

Heb je vragen of heb je support nodig? Neem dan contact met mij op.