In oktober start weer “Stoptober”, 28 dagen niet roken. Voor veel mensen een hele uitdaging maar het resultaat mag er zijn:

  • Je wordt gezonder
  • Je krijgt meer conditie
  • Je smaak en geurvermogen komt terug
  • En je bespaart een hoop geld

 

Ook zijn er een aantal nadelen. Dit heeft vooral te maken met ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, onrust en depressieve gevoelens. Deze verschijnselen zijn tijdelijk van aard. Wat voor de meeste mensen een groot nadeel is van het stoppen met roken is de gewichtstoename. Gemiddeld komen vrouwen 3,8 kg aan en mannen 2,8 kg als ze stoppen met roken. Als je niet beweegt en meer gaat eten, kan de gewichtstoename hoger zijn.

Nicotine

Nicotine is een stof dat in tabak zit. Nicotine is een stimulerend middel, de hartslag en bloeddruk gaat omhoog. Hierdoor word je stofwisseling sneller en dat leidt tot een hoger energieverbruik. Als je stopt met roken neemt het energieverbruik af. Dit kan ongeveer 1,5 kg gewichtstoename verklaren. De overige 2-3 kg komt door een verhoogde calorie-inname.

 

Gewichtstoename

Als je stopt met roken is het belangrijk om je eetgewoontes in de gaten te houden. Doordat je je sigaret mist, kan het zijn dat je een alternatief zoekt. Ex-rokers nemen vaker wat tussendoor om hun sigaret te vervangen.

Wat ook mee speelt is dat je smaak en reuk beter zijn geworden als je gestopt bent met roken. Doordat alles beter smaakt kan er bewust of onbewust meer gegeten worden. In de eerste paar weken na het stoppen met roken, eten ex-rokers ongeveer 200-400 calorieën per dag meer dan voorheen. Dit komt overeen met een extra ontbijt. Met deze hoeveelheid kom je ongeveer 0,2-0,4 kg aan per week. Na een maand of twee is dit 1,6-2,4 kg.

 

Tips

  • Ga bewegen! Stoppen met roken vertraagt de stofwisseling, maar bewegen verhoogt je energiebehoefte. Bovendien is bewegen gezond voor je hart, spieren en longen en het voorkomt dat je tussendoor gaat snacken. Een win-win situatie.
  • Zorg dat je gezonde voeding in huis hebt, zodat je geen ongezonde dingen gaat eten. Goede tussendoortjes zijn fruit, (plantaardige) zuivel, noten.
  • Zorg voor afleiding. Ga bij trek in een sigaret wat anders doen.
  • Pas op met alcohol. Alcohol levert loze calorieën. Bovendien worden je remmingen minder waardoor de kans groot is dat je zwicht voor een sigaret.
  • Ga niet lijnen. Zorg dat je gezond en voedzaam gaat eten. Nu je smaak weer terug is, kan je proeven hoe smakelijk een gezonde maaltijd is. TOPvoeding kan je hierbij helpen.